LES 1: WIE BEN IK?

Dat is de vraag die ons allen regelmatig bezig houdt. Wie zijn we, waar gaan we naar toe en waar komen we vandaan. Ik geloof niet dat we mensen zijn die nu leuk spiritueel bezig zijn, maar dat wij spirituele wezens zijn die een menselijk ervaring doormaken. We zijn spirituele wezens die bezig zijn met evolutie en ontwikkeling. Wij hebben gekozen voor een aardse omgeving. Onze ziel kiest voor een levensvorm die zich afspeelt in de dualiteit. Wij mensen moeten vaak het één ervaren om bewust te worden van iets anders. Denk bijvoorbeeld aan de ervaring dat je iemand verliest en je dan nog meer waardeert wie iemand was of wat je met die persoon deelde. Als je iemand verliest realiseer je de waarde van de relatie.

 

Als klein kindje leef je volledig in de eenheid, er is nog geen denken in de zin van vergelijkingen en afwegingen,

dus geen dualiteit, een eindeloos nu.

Het kind ervaart zichzelf niet als gescheiden van z’n omgeving en ouders.  Alles is gewoon zoals het is. De ouders spreken het kind aan met z’n naam en vertellen hem dat hij Jan is. Wanneer een kind “ik” gaat zeggen en zichzelf gaat beleven als ‘Jan’ is de scheiding daar. Er is opeens een ik-besef en die ik leeft in de wereld gescheiden van andere mensen en objecten.

 

Als je na gaat denken over wie je werkelijk bent is dat een hele complexe en lastige vraag om te beantwoorden. Want wij mensen willen graag definiëren en vastleggen want dat geeft duidelijkheid, comfort en dus ‘veiligheid’.

Het interessante is echter dat de kern van het kindje als het ware laag over laag ingepakt is met een scala aan ervaringen. Je dromen zijn wel of niet uitgekomen, je hebt in de loop van je leven een beeld gevormd van wie je bent. Dit beeld verandert door de jaren heen, door de ervaringen die je hebt. Je bent bijvoorbeeld vrouw, echtgenote, moeder, zusje, buurvrouw, manager van een afdeling, compleet met een riant salaris en auto... Als het even tegenzit en je verliest die baan wat gebeurt er dan met je identiteit? Of wat als je onverwacht geconfronteerd wordt met een breuk in je relatie? Wie ben je dan?

 

Oke, maar om te leren ontdekken wie je bent gaan we eerst ons systeem eens onder de loep nemen. Als we namelijk bewuster in het leven willen staan, dingen werkelijk willen veranderen moeten we ons systeem maar eens leren kennen.

Hoe zitten we in elkaar?

Mijn overtuiging is dus dat we als spiritueel wezen een lichaam hebben. Een voertuig dat ons in dit aardse leven geweldig dient. Maar we 'zijn' ons lichaam niet. Het is een prachtig systeem, wat we optimaal kunnen gebruiken mits we het goed leren kennen en snappen hoe het werkt.

Om te begrijpen hoe je brein werkt eerst een korte biologieles.

Je reptielenbrein is het kleinste en oudste deel van je hersenen. Het is gebrand op maar één ding: overleven. Dit deel van je brein denkt niet na en onthoudt ook niets, het reageert instinctief en automatisch. Als zodanig functioneert het reptielenbrein buiten je bewuste controle. Om zo invloed uit te oefenen op je gedrag.

Ons Brein

Hoewel je twee hersenhelften hebt, bestaan je hersenen uit 3 delen: 

1) het menselijk brein (de neocortex)

2) het emotionele brein/zoogdieren brein (limbische brein)

3) het reptielenbrein (het oudste en kleinste deel van je hersenen). 

 

De 3 delen waaruit je hersenen bestaan hebben allemaal een andere functie:

1) HET MENSELIJK BREIN (DE NEOCORTEX)

Dit is het jongste gedeelte van je brein. Het is vooral verantwoordelijk voor alle rationaliteit en nuchterheid. In dit deel van je hersenen maak je weloverwogen beslissingen, doe je kennis op, denk je logisch na en analyseer je problemen. Dit deel van je hersenen laat zich het beste omschrijven als je gezonde verstand.

2) HET EMOTIONELE BREIN/ZOOGDIEREN BREIN

Het zoogdieren brein is het domein van je emoties. Dit deel van je hersenen screent alle zintuiglijke informatie op emotionele relevantie en vergelijkt deze met opgeslagen herinneringen en gedrag gebaseerd op positieve en negatieve ervaringen. Het zoogdieren brein helpt je op die manier om gedrag te herhalen dat gelukkig maakt (seks, lekker eten, lachen, knuffelen) en onplezierige ervaringen (pijn, verdriet en angst) te vermijden. Dit deel van het brein beloont ook sociaal gedrag door het vrijgeven van de neurotransmitter dopamine die je een goed gevoel geeft.

3) HET REPTIELENBREIN

Het reptielenbrein is het kleinste en oudste deel van je hersenen. Het reptielenbrein is gebrand op maar één ding en dat is overleven. Dit deel van je hersenen is dan ook verantwoordelijk voor voortbestaan en voortplanting. Het reptielenbrein heeft controle over vitale lichaamsfuncties zoals je ademhaling, hartslag en bloedsomloop. In dit deel van je hersenen domineren instincten: voortplantingsdrang en overlevingsinstincten zoals voeding. Het reptielenbrein denkt niet na en onthoudt ook niets, het reageert instinctief en automatisch. Als zodanig functioneert dit brein buiten je bewuste controle. Hier regeert het wilde beest dat maar één missie heeft: overleven.

Je zou wellicht denken dat het menselijk brein (de neocortex) het meest actief is. Toch maak je de meeste beslissingen op basis van emoties (afkomstig uit het zoogdieren brein) en primitieve instincten. Je emotionele brein en je reptielenbrein overheersen dus vaak je rationele brein. In praktijk betekent dit dat je wéét dat je beter geen chocolade kunt eten, maar het toch doet. De dopamine die wordt aangemaakt vanuit je emotionele brein wint het van je gezonde verstand.

KRACHTENSPEL

Het krachtenspel tussen de 3 delen van je brein verklaart ook waarom het zo moeilijk is om je gedrag te veranderen. Als mens ontwikkel je een bepaalde manier van leven en die past binnen je comfortzone. Zonder dat je je er bewust van bent, herhaal je constant patronen. Je reptielenbrein zal er achter de schermen ook alles aan doen om jou in hetzelfde kringetje te laten lopen. Het vaste patroon dat je volgt zorgt voor veiligheid. En veiligheid staat bovenaan bij je reptielenbrein. Alles wat nieuw of anders is, voelt onveilig en zal je reptielenbrein dus in eerste instantie willen verwerpen.

Ook al wéét jij rationeel gezien dat minder snoepen en meer sporten beter voor je is.

De enige manier om je reptielenbrein te slim af te zijn, is je bewust zijn van zijn bestaan en uiterst geraffineerde handelwijze. Wat óók helpt is jezelf een nieuw patroon aan leren. 

* Artikel van Holistik, via www.holistik.nl

Geweldig filmpje van Dr. Bruce Lipton over hoe energie werkt en ons brein functioneert.

Hij legt zo mooi uit hoe ons systeem werkt. Kijken!!

Hoe werkt energie?

Van nature zijn we voornamelijk gewend om te vertrouwen op onze vijf zintuigen. Als we het duidelijk kunnen zien en ervaren en het vooral ‘tastbaar’ is vertrouwen we er op. Maar we hebben ook nog een zesde zintuig… een zintuig van het waarnemen, dat vooraf gaat aan deze vijf zintuigen. Een 'weten' dat niet ingegeven wordt door het voelen, ruiken, horen, proeven of zien en beoordeeld door het denken. We noemen dat ook wel intuïtie. Je intuïtie voorziet je van informatie, net voordat je je hiervan bewust wordt.

Mijn overtuiging is dat de ontwikkeling van je intuïtie de basis is om in balans te leven. 

Je voelt je het prettigst wanneer voelen en denken in balans zijn. Vaak is onze intuïtie onderontwikkeld.

Denk maar eens aan het volgende; Je komt een kamer binnen waar net een stevige ruzie heeft plaatsgevonden. Waarschijnlijk neem je dat op een bepaalde manier waar. Wellicht probeer je deze waarneming met je verstand te verklaren. Dat bewust aanvoelen van de sfeer en energie in de kamer is voor veel mensen geen dagelijkse gewoonte. Terwijl dit zo belangrijk is. En gemakkelijk te leren, geloof me…:)

 

Energie veld

 

Alles om je heen heeft een energie veld. Je huis, de natuur, dieren, voedsel, objecten, alles straalt hun eigen unieke vibratie uit. Die vibratie kunnen we niet met onze ogen zien, maar deze energie is wel heel voelbaar. Voelbaar in de zin van lichaam sensaties, denk aan kippenvel, of een vreemd onbestemd gevoel in je buik. Of wat denk je van zo’n fijne verjaardag waar je helemaal gesloopt van terug komt. Je neemt dan de energie die daar hangt in je op en neem je met je mee. 

De energie van mensen noemen we een aura. Deze bestaat uit verschillende lagen en is door de meeste mensen niet waar te nemen. Als je je meer ontwikkeld is het wel mogelijk je de aura te 'zien' . In de vorm van kleuren. Omdat de mens niet constant is de aura ook niet constant en veranderd steeds van vibratie en kleur.  

 

Energie kan je leren ‘lezen’. Vaak geeft het je al, zonder dat je er bewust van bent, een bepaald gevoel. Soms ervaar je dat in ontmoetingen met mensen, maar ook is energie heel voelbaar in bv huizen of ouden gebouwen. Herken je het? Dat je ergens komt en direct al je haren recht overeind gaan staan? Dat je zonder duidelijke reden je buikpijn krijgt of misselijk wordt.

 

Heel vaak zijn we niet bewust dat dat gevoel niet van ons is, maar van iemand anders of van een bepaalde plek. Als bijvoorbeeld een persoon waar je mee in contact komt heel veel verdriet met zich meedraagt, kan het zijn dat je het oppikt of zelfs even ‘over neemt’..

Het is daarom heel handig als je de energie leert lezen. Dat je woorden leert geven aan wat er gebeurd. Zodat je onderscheidt kan maken. En de dingen kan loslaten die niet bij jou horen. Geloof me, dat scheelt bakken energie..

Een interessante vraag die we onszelf kunnen stellen is, zijn we ons lichaam of hebben we een lichaam? 

En wie bezit dat lichaam dan? Hoe zie jij dit? 

Ik ben er van overtuigd dat we geen mensen zijn die nu even spiritueel bezig zijn, maar spirituele wezens zijn die nu een lichaam hebben en de aardse realiteit beleven. 

Elk mens is dus een spiritueel wezen en elk mens is sensitief, maar niet iedereen is ‘bewust’ spiritueel en ‘bewust’ sensitief.

Bewustzijn helpt ons om in balans te komen en optimaal gebruik te maken van onze menselijke ervaringswereld. Ons brein -onze ratio- en ons gevoel. Het één kan eigelijk niet zonder het ander.

 

Je voelt, ziet en ervaart veel meer dan je vaak bewust bent. Het is wetenschappelijk onderzocht dat als iemand tegen je praat over zijn of haar emoties hoor je maar 7% van de woorden. Op ander niveau ervaar je veel meer, 93%. Dit onderzocht wetenschapper Albert Mehrabian.

 

Herken je het volgende:

Je bent in gesprek met een een collega. En hoewel je ‘hoort’ van de ander zegt, krijg je er een gevoel bij wat niet correspondeert met de woorden. En je ‘weet’ iets klopt er niet, maar wat…..?

Je pikt signalen op. De signalen van iemands werkelijke gevoel of intentie.

Maar herken je dit bijvoorbeeld ook bij bepaalde plekken die niet prettig aanvoelen? We gaan even terug naar de kamer waar net een ruzie heeft plaatsgevonden en het ‘voelt’ gewoon niet prettig. Wat je ervaart is de ‘blauwdruk’ van de energie van wat daar heeft plaatsgevonden.

 

We kunnen dus wel stellen dat er meer moet zijn naast die vijf zintuigen.

Je hebt meerdere ‘antennes’ en je ervaart de wereld op meerdere energieniveau’s. Als je hier niet bewust mee leeft kan er dus disbalans ontstaan. Want je ontvangt en verwerkt meer informatie dan je eigenlijk bewust ervaart.

Zaak is het dus om je intuïtie te trainen en je bewuster te worden van je antennes! Klinkt misschien wat ingewikkeld en niet ‘tastbaar’, maar daar gaan we wat aan doen…:)

Lekkerder in je vel

Meer luisteren naar je gevoel

Je passie volgen

Je Persoonlijkheid/Ego

Ik geloof dat in basis de persoon die je bent dat stukje van jou is dat hier komt om te ontwikkelen, het leven ervaren en uiteindelijk in overeenstemming te komen met je ziel.

 

Het beeld wat je van jezelf hebt is voornamelijk een mix tussen overtuigingen, ervaringen, oordelen over jezelf of van anderen over jou. Dat gaat altijd over bepaalde situaties die je geraakt hebben en die achter je liggen.

Goed voorbeeld daarvan is het volgende, stel dat jouw vader het belangrijk vond dat je altijd goede cijfers haalde want dan kon je gaan studeren en wellicht carrière maken (misschien iets wat hij vroeger zelf graag had gedaan). En als hij je alleen op dat gebied waardeerde dan kan het goed zijn dat je daardoor een opgelegd zelfbeeld krijgt. Je haalde die briljante cijfers, sterker nog, je studeerde cum laude af.

Kortom, je ‘bent’ het beloofde studietalent van de familie..!

Wel heel veel druk…. De vraag die je je dan kunt stellen is: wie ben je nu?

Het beeld dat je van jezelf hebt is eigenlijk iets dat gebaseerd is op het verlangen en beeld van je vader.

 

Of een ander voorbeeld; je maakte vroeger een tekening voor iemand die belangrijk voor je was. Daar werd misschien wel afkeurend op gereageerd of misschien was er geen aandacht voor. Deze ervaring vormt je en het kan heel goed zijn dat je nu met veel reserve iets aan mensen geeft waar veel van jezelf in zit, omdat je bang bent voor afkeuring.

 

Waarschijnlijk ben je je niet bewust van alle overtuigingen die je hebt over jezelf. Maar het is een feit dat je door dit opgebouwde filter mensen en situaties zal ervaren. Als het jouw overtuiging is dat mensen in het algemeen niet deugen zul je steeds die situaties aantreffen waarin je overtuiging bevestigd wordt. Want dat is de energie die je dan aantrekt.

 

Hoe meer je je bewust wordt van je overtuigingen, je gedachten die deze voeden, hoe meer en beter je jezelf leert kennen.  En zo kom je bij het punt dat je al die lagen die over die kern van het kind in de eenheid gegroeid zijn weer kunt afpellen.

 

Als je er over nadenkt hoe magisch het allemaal in elkaar zit…wow! Want alles klopt. De ouders die je hebben grootgebracht, je jeugd, je vrienden die komen en gaan, de keuze van je partner.. alles….

Alles trek je aan wat passend is en wat jij nodig hebt.

Als je leert kijken met een helicopterview zal je verbaasd zijn over de synchroniciteit die daar in zit. Alles is eigenlijk perfect. Elk moment is zoals het moet zijn. Je persoonlijkheid leeft vanuit de vijf zintuigen die je hebt. Maar je ziel , je essentie kun je niet waarnemen met die zintuigen. Je ziel is veel groter dan dat, je kunt je daar alleen bewust van zijn, in het moment.  Zonder gedachten, vergelijkingen, uit de dualiteit, in de Eenheid.

 

Maar.. eerlijk is eerlijk.. als mensen dat vroeger tegen mij zeiden kreeg ik daar spontaan jeuk van. Want ik vond dat een heel lastig te begrijpen concept en ook heel vaag. Niet tastbaar. En daar gaan we de komende tijd iets aan doen. Door met een helicoper view te leren kijken daarnaar

Je  ziel

Ziel is een woord dat we gebruiken om het voornaamste en het meest essentiële stukje van jou te beschrijven. Iets wat oneindig, eeuwig en universeel is. Zij is dat wat ons lichaam en onze geest verbindt met het universum.

De ziel is datgene wat er al was voordat je naar aarde kwam en zal blijven als je het aardse fysieke leven verlaat. Je ziel heeft een situatie uitgekozen die perfect aansluit bij het plan van je ziel. Bij hetgeen die ziel nodig heeft zich te ontwikkelen.

 

Maar hoe ervaar je nou je ziel? Meestal ervaar je deze in bepaalde boeiende ontmoetingen die je niet had verwacht, de natuur die je rust geeft en wanneer je hart diep geraakt wordt door bijvoorbeeld muziek. We noemen het ook wel bezieling als er iets gemaakt of gecreëerd wordt vanuit dat innerlijke vonkje. Herken je het gevoel dat je iets doet waarin je tijd en ruimte volledig ‘vergeet’? Dan is het je ziel die synchroon is met je persoonlijkheid.

 

Je Hart

Je hart is zoveel meer dan een orgaan in je lichaam dat je bloed rondpompt.

In het boek ‘The Power of the Heart, vertelt Baptist de Pape o.a het volgende;

Je hart is het centrum van alle emoties en gevoelens. Als je je diepste emoties tot uiting wil brengen leg je automatisch je hand op je hart. Je wijst niet naar je hoofd.

 

In je hart vind je de zetel van je ziel, de meest authentieke en de meest diepgaande kern van wie je bent. Door je hart open te houden blijf je in contact met je ziel, je ware essentie. Je spirituele wezen ligt in je hart. Als je het contact met je hart verliest, raak je het contact met je essentie kwijt. Als je te veel in je hoofd, je ratio zit en alleen kunt nadenken over je problemen en niet ‘voelt’ wat er met je gebeurt zul je mogelijk verkeerde beslissingen nemen.

Dus…. we gaan het contact met ons hart herstellen!

Werkboek, Meditatie & Dagboek

Aan de slag!!! Yes.....:)) Hieronder vind je alles wat je nodig hebt de komende twee weken!

De werkboeken en dagboek zijn invulbare PDFS. Deze download je en staan niet online.

Ik wens je een mooie twee weken, met veel inzichten en mooie AHA momenten. Zie het als een 'date' met je ziel!  Probeer met liefde en mildheid naar je zelf te kijken. En zelfs afentoe te lachen als je er achter komt dat je wel heel vaak in dezelfde patronen vervalt....lachen verlicht altijd...:)

© 2021 Soulconsultancy - Soul & Intuition

Design Noella Staakenbroek 

Uitvoering  Peggyleenders.nl -  www.peggyleenders.nl

Fotografie Lotte Manou en Saskia Beek

- Contact - Privacy