LES 3 - Familie

Misschien zijn familie relaties wel de meest complexe relaties die er zijn. Je groeit met elkaar op, kent elkaar door en door en vaak ervaar je elkaar in de meest kwetsbare momenten van je leven. Wat mij vaak opvalt in familie-relaties is dat we zo vaak in patronen leven.  

 

Vaak is het zo dat je jeugd een gevolg is van hoe je ouders zelf hun kindertijd hebben ervaren. En worden patronen van generatie naar generatie herhaald. Er is moed voor nodig om bewust te gaan kijken naar deze patronen. Maar wel essentieel voor verandering en verbetering van de relaties in je familie.

 

Het kan moeilijk zijn om familiepatronen te veranderen via gesprekken en zelfinzicht, omdat het zo diep verankerd zit in je energetische DNA. Daarnaast zijn er verschillende systemen die je wellicht meer inzicht kunnen geven over je

familie. 

Familie Systeem

Vele ervaringen en emoties gaan tot generaties terug! Ik geloof dat jij als ziel je leven, je vrienden, vijanden, familie en uitdagingen kiest om zo te evolueren als mens, als ziel. Het boek van Stephen Rother “Herinneren” legt dat zo mooi uit; “we hoeven het ons alleen maar te herinneren dat we met bepaalde mensen afspraken hebben gemaakt om zaken in onszelf uit te werken”. Als we dat in het NU zouden herinneren, dan bekijken we de mensen waar we een uitdaging mee hebben wel heel anders.

 

En zou je ze zelfs dankbaar kunnen zijn voor de ervaring die ze jou gegeven hebben. 

Heel confronterend kan dit principe zijn; want dat betekent dus dat het gezin (je vader & moeder, broers en zussen) 

waar jij in geboren bent ook perfect past bij jou zielsbeleving. Juist die unieke combinatie geven jou de mogelijkheid tot groei! Dit hele gezin, de hele familie inclusief voorouders functioneren binnen een bepaald patroon > een systeem met een bepaalde volgorde in rang, tijdspad, en binding. 

Dat noemen we het FAMILIE SYSTEEM: 

>> we herhalen uit liefde voor onze (voor)ouders, de patronen die bij hen horen. 

We volgen hen uit onbewuste loyaliteit. Dit zijn ook weer onbewuste dynamieken; de manier waarop je je leven leeft komt vaak voort uit het systeem waar je uit komt. Ook dit klinkt niet echt authentiek nietwaar? 

Een authentiek leven is een leven waar jij zelf uiting geeft aan je hartewens en zielsbestemming. Zonder dat je rekening hoeft te houden met wat wenselijk was voor je ouders; wellicht wilden zij dat je arts werd, maar jij wilde niets liever dan piloot worden. Het feit dat zij wilden dat jij arts zou worden komt ook weer ergens vandaan. 

Familie

Broers & Zussen

Verbinding

Wellicht was er veel armoede in hun oorspronkelijke gezin en hebben zij geleerd dat geld en status veiligheid bieden? Zie je dat dingen niet zomaar gebeuren maar dat ze een oorsprong kennen vanuit een lange familie geschiedenis?

Nog een mooi voorbeeld van een verstikkend en verstrikkend systeem is als jij de plek van iemand moet innemen die verstoten/overleden is. Dan neem je als het ware de rol over van iemand anders en leef je ook het leven van iemand anders. Dat is toch bizar? 

Of misschien heeft jouw moeder een moeder gehad die manisch depressief was, en heeft zij nooit die moeder 

warmte gekend enkel kreeg zij een beetje liefde als zij haar moeder instopte in bed en haar pillen bracht. Ze heeft 

geleerd om te werken voor liefde en vooral niet kwetsbaar en gevoelig te zijn voor haar eigen gevoelens. En zo heeft 

zij ook jou opgevoed. Je moest vooral sterk zijn, niet huilen en doorzetten! Dan kon ze trots op je zijn en ontving je 

een beetje liefde. Dat jij nu vast loopt in de relatie met je dochter/zoon/partner omdat hij/zij iets anders van je nodig heeft dan dat jij kunt geven is niet meer dan logisch toch? 

familiesysteem

Een Familiesysteem kun je “ontrafelen” tijdens een familie Opstelling. In een groep kies jij intuïtief de persoon die jou 

vertegenwoordigd in het gezin van oorsprong (tevens kies je iemand die jouw vader/moeder vertegenwoordigd). 

Een Opstelling gaat uit van het “Alwetend Veld”. Dat klinkt een beetje cryptisch maar zoals je weet leven we met 

elkaar in een kwantumveld van atomen die allemaal verbonden zijn; die allemaal energie en dus informatie bevatten. Je weet inmiddels dat iedere gedachte en emotie ook energie is en dat de ander die kan 

oppikken en aanvoelen. 

Zo werkt dus een Opstelling > zij gaat ervan uit dat alle gebeurtenissen en emoties in een familiesysteem van generaties terug nog doorwerken in de huidige generatie en dus waarneembaar en aantoonbaar is als je in “het veld” gaat staan. “Het veld” is niet meer dan een cirkel die de ruimte van “het gezin” vertegenwoordig. Overigens speelt zich alles af op energetisch niveau. Dus je ouders hoeven niet werkelijk bij de opstelling te zijn. 

Ook de heling die op dat moment hopelijk plaatsvindt werkt energetisch door in het hele systeem; daar hoef jij niets voor te doen. Vooralsnog zullen we er alles aan doen om het Systeem in stand te houden. Geheel onbewust natuurlijk, want dit geeft ons grip, controle en overzicht. Immers het is hetgeen we al kennen vanuit het verleden! 

Wat heb je hier nou aan denk je misschien? Het is heel interessant om te kijken hoe authentiek je leven is op dit 

moment. Kijk bijvoorbeeld eens naar je relatie, je vriendschappen, je werk. Zijn die ontstaan vanuit het systeem? 

Of zijn ze daar vrij van? Voor meer over familie opstellingen kijk eens op: http://www.hellingerinstituut.nl

Werkboek, Meditatie & Dagboek

Aan de slag!!! Yes.....:)) Hieronder vind je alles wat je nodig hebt de komende twee weken!

De werkboeken en dagboek zijn invulbare PDFS. Deze download je en staan niet online.

Ik wens je een mooie twee weken, met veel inzichten en mooie AHA momenten. Zie het als een 'date' met je ziel!  Probeer met liefde en mildheid naar je zelf te kijken. En zelfs afentoe te lachen als je er achter komt dat je wel heel vaak in dezelfde patronen vervalt....lachen verlicht altijd...:)

Liefs  Carmen

Boeken Tips

Hierbij een aantal boekentips over relaties

Familie opstellingen & Cursus in Wonderen - Els Thissen

Hoe Overleef ik mijn Familie - John Cleese 

© 2021 Soulconsultancy - Soul & Intuition

Design Noella Staakenbroek 

Uitvoering  Peggyleenders.nl -  www.peggyleenders.nl

Fotografie Lotte Manou en Saskia Beek

- Contact - Privacy