Mindfulness is een methode die je leert op een accepterende manier om te gaan met alles wat zich aandient in het leven van alledag.

 

Oorsprong van Mindfulness

 

De Amerikaan Jon Kabat-Zinn is de grondlegger van de mindfulness- of aandachttraining zoals die in Nederland nu wordt aangeboden. Hij werkte in het academisch ziekenhuis van de universiteit van Massachusetts, waar het hem opviel dat chronische patiënten die medisch gezien uitbehandeld waren, vaak tussen wal en schip vielen. Zij kregen te horen dat ze maar moesten 'leren leven' met hun klachten, maar niemand kon hen uitleggen hoe.

Kabat-Zinn is van oorsprong moleculair bioloog en daarnaast ervaren in meditatie en yoga. Met die ingrediënten ontwikkelde hij een training met als doel patiënten middelen te geven waardoor ze zelf iets aan hun gezondheid en de beleving ervan konden (blijven) doen. Centraal in zijn benadering staat het ontwikkelen van de kwaliteit van aandacht.

 

Wereldwijde belangstelling

In 1979 opende Kabat-Zinn bij het ziekenhuis van zijn universiteit de Stress Reduction Clinic (later Centre for Mindfulness genoemd). Zijn experiment bleek succesvol. Het programma werd ook in andere ziekenhuizen aangeboden. Heel verschillende patiënten bleken baat te hebben bij de benadering. Het werd veelvuldig wetenschappelijk onderzocht en aantoonbaar effectief bevonden.

Steeds meer therapeuten kwamen naar Massachussetts voor een opleiding. Inmiddels hebben duizenden mensen, met verschillende achtergronden, de training gevolgd. Sinds 2000 is Kabat-Zinn zelf niet meer werkzaam aan het Centre for Mindfulness, maar geeft hij wereldwijd seminars, workshops en lezingen.

“You can't stop the waves, but you can learn to surf.” 

- Jon Kabat-Zinn -

Jon Kabat-Zinn & Oprah

Geweldig interview van Oprah Winfrey met Jon Kabat - Zinn over Mindfulness en wat het kan betekenen voor jou persoonlijk!

Fantastisch!! Echt een eye-opener!

LES 4 - Mindfulness

Mindfulness in Praktijk

We doen heel veel dingen op de automatische piloot. Vaak zonder nadenken, zonder het ‘bewust’ te doen.

Herken je het volgende:

We hebben vaak dezelfde ‘maniertjes’ als we de dagelijkse dingen doen. Bijvoorbeeld, als ik ontbijt heb ik altijd dezelfde volgorde van thee, broodje en dan koffie. Eerst moet ik een kopje thee drinken, voordat ik een broodje kan eten. Dat is een zo’n gekke gewoonte.. waarin ik eigenlijk niet de tijd neem voor echt te proeven wat ik tot me neem.

 

Ik weet niet hoe het bij jou zit. Maar ik realiseer me dat ik vaak niet eens even bewust de tijd neem voor de start van een nieuwe dag. Daar gaan we maar eens wat aan doen….

Door meer gewaar te worden van wat er zich - in ons binnenste en daarbuiten - afspeelt, kunnen we een grotere keuzevrijheid krijgen. Daardoor kun je op den duur – met veel oefenen – bewust reageren op situaties in plaats van automatisch.

Mindfulness leert ons de aandacht te trainen door met een open en nieuwsgierige blik te kijken en aanvaarden wat er hier en nu is.

Hoe reageer ik in een bepaalde situatie? Welke gedachten herhalen zich constant? Veranderd mijn stemming? En waarom? Wat gebeurd er precies in mijn lichaam. Welke sensaties reageren op mijn emoties? Wat ik zelf heel grappig vind is dat ik me soms realiseer dat in bepaalde situaties exact dezelfde gedachten voorbij komen. Dus ik reageer vaak op iets 'ouds' in plaats van in het 'nu'.

Als je bewuster wordt van die patronen en gedachten zal er meer ruimte ontstaan ten opzichte van deze ervaringen en kunnen we bewuster en natuurlijker reageren.

 

 

In de automatische piloot heeft ons hoofd een beperkte hoeveelheid strategieën om te reageren op situaties.

 

Deze strategieën worden ook wel de drie subtiele gewoontes van de geest genoemd. Het zijn:

 

  • Gehechtheid of verlangen; we vinden een situatie prettig en willen dat hij blijft of zich voordoet

  • Afkeer of aversie; we vinden een situatie onprettig en willen dat die verdwijnt

  • Begoocheling of onwetendheid; we vinden een situatie neutraal en raken verveeld en dromen weg, fantaseren of zijn afwezig. Of we willen iets niet voelen en reageren met wegdromen.

 

Deze subtiele gewoontes zul je zeker ook tegenkomen bij de oefeningen. Je geniet van een meditatie en raakt er aan gehecht, wat uiteindelijk tot frustratie zal leiden omdat het heel vaak niet zo lekker loopt als je had gewild of verzonnen. Je irriteert je juist mateloos tijdens of aan de oefeningen en voelt een sterke aversie, of het lukt niet zoals jij zelf wilt en je voelt een afkeer jegens jezelf. Of je doet het wel, raakt verveeld en droomt wat weg en zit zo de meditatie uit.

 

De kunst is om bij het oefenen geen verwachtingen te hebben. Je ontdekt vanzelf wat zich aandient. Als je hoge verwachtingen hebt, is de kans groot dat je teleurgesteld raakt. Bij alles wat zich aandient kun je het opmerken “Ik heb het gehad met dat stilzitten en wil lekker naar buiten”  en het daarbij laten.

Door te mediteren leer je je gevoelens en gedachten op te merken en creëer je de keuzevrijheid hoe je daarop wilt reageren (of niet reageren). Dit wordt ook wel de ACT-strategie genoemd:

  • Awareness: opmerken wat er gebeurt

  • Choice: keuze maken van wat te doen of te laten

  • Trust: vertrouwen te ontwikkelen in de juistheid van jouw keuze.

 

Je wordt door meditatie steeds opmerkzamer, waardoor je het  sneller en vaker zult merken als je wegdroomt of reageert met aversie of verlangen. Telkens als je dat merkt, kun je je aandacht weer zachtjes terugbrengen naar het hier-en-nu. Vervolgens kun je mindful antwoorden in plaats van je automatische piloot voor jou te laten beslissen. (bron: Susanne Biemans)

Werkboek, Meditatie & Dagboek

Aan de slag!!! Yes.....:)) Hieronder vind je alles wat je nodig hebt de komende twee weken!

De werkboeken en dagboek zijn invulbare PDFS. Deze download je en staan niet online.

Ik wens je een mooie twee weken, met veel inzichten en mooie AHA momenten. Zie het als een 'date' met je ziel!  Probeer met liefde en mildheid naar je zelf te kijken. En zelfs afentoe te lachen als je er achter komt dat je wel heel vaak in dezelfde patronen vervalt....lachen verlicht altijd...:)

Liefs  Carmen

Boeken Tips

Hierbij een aantal boekentips over Mindfulness

Mindfulness, In de maalstroom van je leven

'Edel Maex'

Mindfulness  - Thich Nhat Hanh

Mindfulness voor Beginners - Jon Kabat-Zinn

© 2021 Soulconsultancy - Soul & Intuition

Design Noella Staakenbroek 

Uitvoering  Peggyleenders.nl -  www.peggyleenders.nl

Fotografie Lotte Manou en Saskia Beek

- Contact - Privacy